De kans bestaat dat je hier bent omdat je minstens een beetje interesse hebt in geldzaken. Als je op mij lijkt, vul je een redelijk deel van je tijd met het lezen van blogs en boeken die gaan over sparen, besparen, beleggen of schulden afbetalen. Overal zie je dan terugkomen dat je eerst een spaarpot moet opbouwen voor noodgevallen. Zet 1000 euro op een aparte spaarrekening, zeggen ze dan. Bouw een nood spaarpot op, noem dat je emergencyfund of noodfonds. Mijn tip: absoluut niet doen! Waarom niet?

Help, alarm!

De naam zegt het al. Noodfonds. Nood. Er moet dus sprake zijn van een alarmerende situatie, voordat je aan dat spaargeld mag zitten. Let eens op hoe je je voelt als je het woord hardop uitspreekt. Welke beelden zie je voor je? Luide alarmbellen? Hoor je al sirenes? Zie je de kleur rood? Voel je je nu ontspannen of juist gestrest?

De wet der aantrekkingskracht

Waar je op focust, groeit. Dat is tegenwoordig gelukkig een bekend gezegde. Sinds ik in mijn hoofd heb dat ik een VW Caddy wil, zie ik ze overal rijden. Terwijl alle kleine busjes voor mij eerst allemaal hetzelfde leken te zijn.

Dus dan staat je spaarrekening met de naam noodfonds op je rekeningenoverzicht. Je ziet het elke dag als je inlogt. Ja, elke dag inloggen, want waar je op focust, groeit. Je hebt het er voor mensen over: ‘ja, ik heb 1000 euro apart gezet, voor het geval de hel los breekt.’ ‘Ja, voor het geval van nood‘. Waar focus je dan op? Inderdaad, op een noodgeval! Bewust of onbewust maakt niet uit, je gedachtes en gevoelens zijn krachtiger dan je denkt.

Kies voor zekerheid

Ik heb de naam van deze specifieke spaarpot dus geen noodfonds genoemd, maar een zekerheidsfonds. Omdat ik mij dan zekerder ga voelen dat ik altijd iets achter de hand heb. Speek dat woord eens uit: zekerheid. Voelt een stuk meer ontspannen, right?

Er zijn natuurlijk ook andere suggesties: veiligheidsfonds, gerustheidspotje, stabiliteitsfonds en ga zo maar door.

Op deze manier heb ik dus ook een andere naam gegeven aan de spaarrekening waarop ik geld opzij zet voor de eigen risico’s van onze verzekeringen. Deze had eerst de naam “Eigen risico’s“. Maar ik houd niet van het woord risico, want dat is gevaarlijk. Plus, de term eigen risico heeft ook nog een slechte naam in de volksmond. Verzekeringen worden steeds duurder, maar je krijgt er zogezegd steeds minder voor terug. Ik heb de naam dus veranderd in ‘Eigen inleg verzekeringen‘. Weinig creatief, maar 100% effectief. Eigen inleg ruikt nog naar vrijwilligheid en controle :’)

Heb jij een zekerheidsfonds en hoe heet dat bij jou? Laat hieronder een reactie achter.

Liefs, Meghan

Pin dit artikel

Titelelfoto door Mitchell Luo op Unsplash

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest