Jippie, het is zover: jullie gaan samenwonen! Je bent enthousiast maar vindt het ook wel eng. Want wat nou als het niet de juiste beslissing is? Wat is nou het beste moment om te gaan samenwonen? Volg deze stappen en het wordt een groot succes!

Je weet het nooit zeker

Allereerst moet ik gezegd hebben dat je nooit zeker kan weten dat het een succes wordt, jullie samen in één huis. Maar dat betekent niet dat je het om die reden maar helemaal moet laten. Leven is risico’s nemen, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar in het diepe moet springen. Deze dingen kan je eerst doen, voordat jij en je partner de beslissing nemen.

Ga eerst op jezelf wonen

Woon je nog niet op jezelf (om wat voor reden dan ook)? Doe dat dan eerst. Ik vind minimaal een jaar het meest verstandig. Dan weet je in ieder geval dat jij een huishouden draaiend kan houden voor het geval dat je partner niet (meer) kan werken of schoonmaken. Plus, je kunt een beetje checken of jouw partner niet stiekem een smeerlap of luilak is. Want wil jij met iemand een huis delen waar de bedwantsen en kakkerlakken deel uitmaken van het interieur? Of met iemand die kerngezond is, maar gewoon geen zin heeft om te werken voor het geld? Kan hoor, als jij dat wilt, vind ik dat ook geen probleem. Maar dan wordt het tenminste geen verrassing en spijt achteraf! Dus zoek een flat of kamer en ga beiden eerst maar voor jezelf leren zorgen (zegt oma Meghan).

Kerst vieren

Ahh, de feestdagen. Gezellig? Ik hoop het. Het brengt vaak vooral veel stress met zich mee. Alle ouders bezoeken en eventueel andere familieleden. Overal op tijd zijn, wat moet je aantrekken? Komen we wel op tijd? De feestdagen kunnen bijzonder stressvol zijn! Vooral voor ondernemers of mensen die in een winkel werken. December is vaak de drukste maand en ook zwaar vermoeiend. En dan dus al die bezoekjes afleggen? Pfoe! Het gedrag van je partner tijdens de feestdagen is een goede meetlat om te zien hoe hij of zij met stress omgaat. Vliegen de glazen tegen de muur? Dan zou je kunnen overwegen om toch je eigen huis aan te houden.

Op vakantie gaan

Samen ertussenuit? Fijn, lekker ontspannen! Of niet? Op vakantie gaan kan behoorlijk veel stress opleveren. Niet alleen que planning en geld, maar ook kan blijken dat jullie absoluut niet op één lijn zitten wat betreft je wensen. Ben jij van het rondreizen en je partner is meer van het luieren op het strand? Hoe gedraagt je partner zich als hij of zij zich verveelt? Of als hij of zij zich gehaast en opgejaagd voelt? Hoe ervaar je het om een week of langer op elkaars lip te zitten in een land waar je de taal niet spreekt? Want als je gaat samenwonen, zul je in die zin ook op elkaars lip zitten, buiten werk-/schooltijden om. Gaat dat goed? Dan kun je er vanuit gaan dat samenwonen ook een succes kan worden.

Ziek zijn (en P.M.S.’en)

Ik heb ervaren dat ziek zijn een goede graadmeter is om te zien of je klaar bent om samen te gaan wonen. Jij zult namelijk degene zijn die voor je partner zal zorgen. En andersom ook natuurlijk. Merk je dat je er een verschrikkelijke hekel aan hebt om de verzorger uit te hangen of doe je het juist met liefde? Kan je partner niet tegen jouw geklaag of gesnotter of wil hij of zij juist zo veel mogelijk thuis bij jou zijn? Mocht je partner een vrouw zijn, hoe reageer jij dan op haar pre-menstruele gedrag en haar korte lontje? Als je samenwoont, kan je dat minder makkelijk ontvluchten! Vind je het allemaal prima, dan is dit onderdeel dus ook geen belemmering om te gaan samenwonen.

Boosheid uiten

Heb je je partner wel eens boos gezien? Niet? Wacht dan nog even met dozen inpakken. Dit is een heel belangrijk punt. Het kan namelijk maar zo zijn dat hij of zij (fysieke) agressie vertoont in een woedeaanval of zelfs al bij lichte frustratie! Let alsjeblieft goed op, want je kunt zo maar het slachtoffer hiervan worden. En dan duurt het echt heel lang tot je een nieuw huis hebt gevonden!

Vrienden uitnodigen

Wat hebben vrienden nou weer te maken met jullie relatie? Nou, heel veel! Heb je een hekel aan al die bierblikken en half opgerookte joints overal? Vind je het ontzettend irritant dat er de hele avond gegiecheld wordt? Lawaai terwijl jij de volgende dag vroeg op moet? Lopen ze over je te roddelen terwijl je er zelf ook bent? Alsof je ze niet kan horen terwijl je in de andere kamer bent. Kom op, hoor! Is het huis niet groot genoeg om dit te ontlopen en kan je er niet tegen? Dan kan je twee dingen doen: 1. een groter huis zoeken en 2. niet gaan samenwonen. Want je zit wel echt vast aan zijn of haar vrienden en je zult ze ook echt vaker zien!

Toekomstplannen en ambities bespreken

Oké, dus de feestdagen zijn voorbij, je bent allebei ziek en boos geweest, de vrienden zijn een aantal keer over de vloer gekomen en jullie zijn net terug van vakantie. Alles ging perfect! Dus wat nu? Samenwonen? Wacht nog even. Het zou super zonde zijn als jullie gezellig genesteld zijn en dan blijkt dat zij plannen heeft om voorgoed naar het buitenland te verhuizen terwijl jij liever in Nederland blijft. Of dat hij dolgraag vader wil worden terwijl jij absoluut niet en onder geen enkele voorwaarde kinderen wil (of kan) krijgen. Dat zou zonde zijn, want als dat moment komt moet je toch weer een eigen woning zoeken. En eventueel een andere partner. Bespreek dit soort dingen daarom altijd eerst.

Praktische zaken overleggen

Los van alle bovenstaande dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op het samenwonen, zijn er ook praktische zaken die van te voren besproken moeten worden. Denk aan de inrichting van je woning, maar bijvoorbeeld ook de taakverdeling rondom het huishouden en niet te vergeten: financiën! Daarover volgt nog een artikel. En let ook op wat je allemaal moet regelen bij de gemeente, verzekeringen, de hypotheekverstrekker, de verhuurder en eventueel de notaris. Zeker als er kinderen meeverhuizen. En uiteraard volgt ook daarover een artikel!

Als jullie het over alles eens zijn, dan heb je mijn zegen! Go for it! Ik wens jullie heel veel succes en plezier in jullie huisje! Maar als je deze tips opvolgt, dan zal dat wel lukken, lijkt me 😉

Heb jij nog tips voor toekomstige samenwoners? Wat zou jij anders doen, of wat heb jij anders gedaan?

Liefs, Meghan.

Pin dit artikel

Titelelfoto door Christian Stahl van Unsplash.com

2 Reacties

 1. Vincent Rondwijk

  Inderdaad belangrijk om praktische zaken goed te bespreken voordat je samen gaat wonen met iemand. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om een samenlevingscontract af te sluiten om meer zekerheid te hebben in deze nieuwe situatie. Bij je notaris kan je goed terecht voor advies.

  Antwoord
  • Meghan MoneySkills

   Dat klopt, Vincent!

   Daarover volgt zeker nog een blog 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest