Je hebt hem vast al ontvangen: de brief van de Belastingdienst waarin staat dat je aangifte over 2019 moet doen. Brrrrr. Leuker kunnen ze het niet maken en blijkbaar ook niet makkelijker. Al die regeltjes… en uitzonderingen op die regeltjes. Om eng van te worden. Daarom in dit artikel: de 10 meest gestelde vragen over fiscaal partnerschap en de duidelijke antwoorden.

“Wat is fiscaal partnerschap en wat moet ik ermee?”

Heel kort gezegd: in bepaalde situaties ziet de Belastingdienst jou als ‘partner’ van iemand anders. Daarbij is het niet echt belangrijk of je ook daadwerkelijk een liefdesrelatie met die persoon hebt. Als ze je als partner zien, kan dat belastingvoordeel opleveren. Dat wil zeggen: je krijgt (meer) geld terug of je hoeft minder belasting te betalen. Het kan ook zijn dat je recht op toeslagen verandert. Dit noem ik een belastingnadeel als je die toeslagen echt nodig hebt.

“Wie is mijn fiscaal partner?”

Je kunt maar met één persoon fiscaal partner zijn. Als je getrouwd bent of geregistreerd partners  van elkaar bent, dan ben je automatisch elkaars fiscaal partner. Als je samenwoont zonder dat je geregistreerd partner of echtgenoten van elkaar bent, ben je mogelijk fiscaal partner. Dat is in de volgende gevallen:

 1. Je bent allebei 18+
 2. Je staat bij de gemeente op hetzelfde adres ingeschreven (dus alleen een huis delen is niet genoeg)
 3. Als je aan één van de onderstaande voorwaarden voldoet:

a. Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract;
b. Jullie hebben samen een minderjarig kind dat bij jullie woont, of het kind is door de andere ouder erkend;
c. Jullie zijn bij een pensioenfonds aangemeld als partners;
d. Jullie staan allebei op het koopcontract van het huis waar jullie allebei wonen (dit heet de ‘eigen woning’);
e. Jullie waren vorig jaar elkaars fiscaal partner en de situatie is niet veranderd;
f. Je vormt een samengesteld gezin.

Een samengesteld gezin, wat?

Als een van jullie een minderjarig kind heeft, dat bij jullie thuis staat ingeschreven, dan hebben jullie een samengesteld gezin.

Let op: Als je geen fiscaal partner van elkaar wilt zijn wanneer jullie relatie uitsluitend zakelijk is. Bijvoorbeeld: jij huurt een deel van het huis van de ander en een van jullie heeft een minderjarig kind dat daar ook ingeschreven staat. Je moet dan wel een huurcontract hebben om te kunnen laten zien aan de Belastingdienst.

“Wie is in ieder geval niet mijn fiscaal partner?”

Je bent in ieder geval geen fiscaal partners met

 1. Je kind als deze jonger is dan 27 jaar;
 2. Je ouder als jij jonger bent dan 27 jaar;
 3. Iemand die verplicht (inkomsten)belasting moet betalen in het buitenland.

De eerste twee zijn super belangrijk. Als jij (27+) dus je kind (27+) of ouder (27+) in huis wilt nemen, dan betekent dat dus dat je elkaars fiscaal partner kan zijn. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van (of het recht op) eventuele toeslagen!

“Mijn partner is opgenomen in een zorginstelling, wat nu?”

Het kan natuurlijk gebeuren dat jij of je partner wordt opgenomen in een verpleeghuis of een andere zorginstelling waar je permanent kan wonen. Het zou dan vervelend zijn als de thuisblijver daar financieel op achteruit gaat toch? De Belastingdienst is het daar half mee eens. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, blijf je elkaars fiscaal partner. Als je alleen samenwoonde en elkaars fiscaal partner bent, kan je een brief sturen aan de belastingdienst waarin je ze vraagt dat fiscaal partnerschap te beëindigen. Het partnerschap wordt ook beëindigd wanneer een van jullie beiden een andere fiscaal partner krijgt.

“Wat zijn de voordelen van fiscaal partnerschap?”

Het is interessant en soms voordelig om tussen partners te schuiven met het bedrag dat je aan mag geven, omdat dat best wat geld kan opleveren of besparen.

Als je recht hebt op aftrekposten zoals medische kosten die niet vergoed worden of studiekosten, kan het zijn dat die meer belastingvoordeel opleveren als ze worden ingevuld bij de aangifte van je partner. Dit kan ook zo zijn bij de aftrekpost voor de eigen woning.

Als je zelf geen of erg weinig inkomen hebt, kan je een 661 euro (over 2019) van de belastingdienst, aan algemene heffingskorting. Maar alleen als je dus een fiscaal partner hebt ‘voldoende’ belastbaar inkomen heeft, en je langer dan 6 manden fiscaal partners bent en als je na 1962 geboren bent.

Wat ik zelf ook een mooi voordeel vind, is het heffingsvrije vermogen. Je vermogen zijn je bezittingen (spaargeld, beleggingen, tweede huis,..) minus je schulden (hypotheek, studieschuld, rood staan, teveel ontvangen toeslagen…). Doe dus je bezittingen min je schulden en je houdt over je vermogen. Als het bedrag (de waarde) die je overhoudt minder dan 30.360 euro was in 2019, dan hoef je daarover geen belasting te betalen. Als jullie fiscaal partners zijn, mogen jullie samen 60.720 euro aan vermogen hebben, zonder dat daarover belasting betaald hoeft te worden. Ideaal dus wanneer een van jullie heel veel vermogen heeft en de ander bijna niks.

“Wat zijn de nadelen van fiscaal partnerschap?”

Een van de nadelen is dat de drempels in sommige gevallen verhoogd worden. Dat betekent dat het minimale bedrag voor aftrek of korting verhoogd wordt als je een fiscaal partner hebt. Je krijgt daardoor dus opeens veel minder terug.

Een tweede nadeel is dat je alleen maar renteaftrek kunt krijgen voor 1 woning. Als je dus allebei een eigen koophuis hebt, kan dat ongunstig zijn.

“Wat als we maar een deel van het jaar fiscaal partners waren?”

Als je niet heel 2019 fiscaal partners van elkaar was, kan je zelf (laten) berekenen wat het meest voordelig is. Je kunt namelijk kiezen of je het gehele jaar gezien wilt worden als fiscaal partners of niet. Een goede tip van de Consumentenbond is om de aangifte twee keer in te vullen: 1 keer als ‘voljaarspartners’ en een keer als ‘deeljaarspartners’. Nog niet versturen natuurlijk. Maar zo kan je wel vergelijken wat voor jullie het meest voordelig is.

De Consumentenbond heeft trouwens ook nog een geweldig overzicht van de optimale verdeling tussen partners in de aangifte over 2019.

Wat als we toch géén fiscaal partners willen zijn?

Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, maar wel samenwoont, kan je je keuze nog wijzigen totdat de aangifte wordt verstuurd. Daarna kan je elk je aar de verdeling onderling veranderen.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op verschillende plekken in dit artikel vind je al linkjes naar de site van de Belastingdienst. Dus dat is natuurlijk een goede plek om verder te lezen, al staat dat er niet altijd even duidelijk. Het is in ieder geval volledig.

Heb je daar geen zin in? Dan raad ik de Consumentenbond aan, en wel de volgende artikelen:

Aftrekposten

Aangifte doen voor huizenbezitters

Belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten 

Belastingaangifte tips het hele jaar door

En hoe doe jij het? Heb jij een fiscaal partner en hoe is de verdeling bij jouw aangifte? Let me know!

Liefs, Meghan.

Pin dit artikel

Titelelfoto door  TL Portrait van Pexels

1 Reactie

 1. Marie

  Bedankt voor het delen van deze info over fiscaal partnerschap. Mijn vriend en ik willen gaan samenwonen en zijn aan het bekijken welke zaken wij op papier moeten zetten. Volgende week gaan wij onze vragen in ieder geval neerleggen bij een notaris.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest