Van harte gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Je hebt er lang op gewacht en eindelijk is het zo ver. Je Pinterestbord staat al vol met plannen. Maar heb je ooit naar het prijskaartje gekeken? Oeps! Behoorlijk prijzig allemaal, zéker als je milieuvriendelijk te werk wilt gaan. Een gemiddeld trouwfeest kost in Nederland zo ongeveer 15.000 euro. Dat kan echt wel beter.

Hier zijn 18 originele tips om goedkoop en milieuvriendelijk te trouwen.

Tip 1: Netwerken

In 2014 was ik bij een bruiloft die slechts 1500 euro gekost heeft. Het koppel kreeg dit voor elkaar dankzij hun gunstige netwerk. Meneer werkte bij een benzinestation, waar elke zondag een klant aan kwam rijden in een witte Rolls Royce. Op een dag besloot meneer om gewoon te vragen of ze de auto konden gebruiken voor hun trouwfeest. De klant zei ja en wilde zelf de chauffeur zijn. Het broertje van meneer werkte op dat moment bij een groothandel in vlees, dus ook het voer voor de BBQ was geregeld. De receptie met BBQ vond trouwens plaats op de camping waar hun chalet stond. De beste vriendin van mevrouw had een partner die banketbakker was. Huppa, taart geregeld. En ik, ik heb heb voor huwelijksfotograaf gespeeld 🙂

Dus: maak vrienden en maak gebruik van elkaars diensten.

Tip 2: Uitnodigingen

Trouwkaarten kunnen duur zijn. Een alternatief is online kaarten versturen of iedereen een mailtje, appje of smsje sturen, maar dat is niet origineel. Je kunt ook een event aanmaken op Faceook, maar dat is niet echt persoonlijk. Ga gewoon langs bij de mensen die je wilt uitnodigen. Dat scheelt ook weer wachten op antwoord.

Of nog beter: als het goed is wil je alleen mensen uitnodigen om wie je ook echt geeft. Kans bestaat dus dat je ze sowieso regelmatig ziet. Dat is ook een moment om ze uit te nodigen.

Tip 3: Combineren

Zijn jullie toevallig dicht na elkaar jarig? Plan dan één superfeest in plaats van 3. De visite hoeft dan ook niet 3 keer in 1 jaar jullie kant op te reizen, scheelt hun ook weer geld. En bonusvoordeel: op deze manier wordt het wel erg lastig om je jubileum te vergeten (toch, heren?).

Tip 4: Stagiairs en beginners

Er komt best wat kijken bij een bruiloft. Veel taken moeten worden verricht. En voor een aantal van die taken is een opleiding: fotografie, koksopleiding, kleding maken/vermaken, grafisch ontwerp (trouwkaarten), zelfs voor bloemschikken. Gelukkig zijn dit allemaal praktijkopleidingen! Dus vroeg of laat moeten de studenten of scholieren stage lopen. En dat is waar jij ze onderschept. Zoek een klein, minder bekend bedrijf (want goedkoper) met goede reviews, dat met stagiairs werkt en vraag of de stagiair de taken mag uitvoeren. Dat is het begin van je onderhandelingspositie, want de stagiair kost een stuk minder dan de oude rotten in het vak! Kan je er geen vinden? Ga dan op zoek naar iemand die net afgestudeerd of geslaagd is in het vakgebied waar jij iemand zoekt.

Tip 5: Muziek

We snappen allemaal dat een playlist op YouTube of Spotify aanzetten een goedkope (want gratis) optie is. Maar vaak zit je dan met die reclames en bovendien is live muziek veel leuker. Vraag een paar straatmuzikanten of ze willen optreden. Veel interessanter! Die vinden de afwisseling vast ook een goed idee. En ze zijn veel goedkoper dan een professionele band voor feesten en partijen.

Tip 6: Vervoer

Als je niet thuis trouwt, of in het parkje achter het huis van je ouders, moet je toch een keer richting de trouwlocatie. En je moet een geweldige, spectaculaire entree maken! Een luchtballon, koets en helikopter zijn leuk, maar extreem expensivo. Hieronder de oplossingen die ik bedacht heb:

 • Ga met de fiets, brommer of scooter;
 • laat je vooruit duwen in een kruiwagen;
 • of ga in een bakfiets zitten en laat je rijden;
 • leen een paard van een kennis (zie tip 1);
 • Ga steppen, skaten, skateboarden;
 • Vaar die kant op in een opblaasroeibootje;
 • Versier je eigen auto met linten, of rijd met je (schoon)ouders mee;
 • Wandelen;
 • Leen een tractor als je op een boerderij gaat trouwen;
 • Allebei student? Reis gratis met het OV!

Tip 7: Kleding

Dat je al voor 500 euro al een tweedehands trouwkurk kopen, dat wist je al. En je wist ook al dat je een pak, schoenen en sieraden nog vaker kunt dragen. Ook ga ik er vanuit dat je geen jurk van Ali wilt, omdat die waarschijnlijk door kinderhandjes en/of in verschrikkelijke omstandigheden gemaakt is. Dus ik heb wat nieuws bedacht:

Een jurk of pak lenen van iemand die dezelfde maat heeft!

Tip 8: Drinken

Beperk de opties voor drinken tot water (met en zonder prik), vruchtensap en zelfgemaakte (ijs)thee (ijs)koffie, bier en 2 kleuren wijn. Dit zijn de allergoedkoopste opties. Dan kan je weer meer geld bestede aan je favoriete merken. Extra tip: cider in plaats van champagne. Mijn favoriete perzikcider kost 4 euro per fles 🙂

Tip 9: Decoratie

Koop wat je nodig denkt te hebben ruim van te voren (denk aan seizoenskortingen) en in kleine beetjes. Bij de kringloopwinkel of rommelmarkt natuurlijk. Zo ben je niet in één keer heel veel geld kwijt én ben je duurzaam bezig! Het ziet er best leuk uit om verschillende glazen flesjes op de tafels te hebben met wat knikkers of waxinelichtjes erin.

Bonustip: ‘shop’ in huizen van vrienden of familieleden of je wat kandelaars of nep-bloemen ziet die je mag lenen!

Tip 10: Bedankjes

Ruim je huis en berging op en verzamel ALLES wat je niet meer wilt of nodig hebt op een centrale plek. Laat je gasten zelf uitzoeken wat ze willen hebben.

Tip 11: Wedding planners

Het zou natuurlijk voor de hand liggen om te besparen op een wedding planner. Maar door er eentje in te huren, kan je juist extra besparen! Wedding planners hebben namelijk redelijk wat connecties in de industrie en weten allerlei geheimen om extra te bezuinigen. Partijen zoals bloemisten en zaalverhuurders willen zo graag mogelijk deals sluiten. Ik gok dat ze liever wat korting afspreken, dan dat de deal helemaal niet doorgaat. De wedding planner weet precies hoe ze dat voor elkaar krijgen en zij weet ook wat de goedkoopste aanbieders zijn.

Tip 12-18: Dit alles

Dit is een lijstje met items waarvan je de mooiste of duurste optie echt niet nodig hebt, of, die je in z’n geheel kan schrappen:

 1. Prachtige uitnodigingen: zie tip 2;
 2. Uitgeprint dagprogramma/rooster: niemand gaat daarnaar kijken. Maak er 1 voor de (eventuele) ceremoniemeester en muzikanten dat lijkt me voldoende;
 3. Tafelkleden, servetten, bestek: moet vooral functioneel zijn, hoeft echt niet het duurste van het duurste te zijn;
 4. Slideshows van foto’s: sorry, maar wie kijkt hiernaar?
 5. Taart: het gaat vooral om de smaak;
 6. Plaatskaartjes: wederom, moeten vooral functioneel zijn. Je hoeft geen kunstenaar in te huren om ze met de hand te laten graveren;
 7. De grote exit: sterretje en bellenblaas zijn echt wel voldoende, een fanfare past niet in het budget.

Heb jij nog originele tips voor goedkope en milieuvriendelijke bruiloften? Let me know hieronder in de reacties!

Liefs, Meghan

Pin dit artikel

Titelelfoto door Kaboompics .com from Pexels

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest